Nieuwsarchief

Hier houden we u graag op de hoogte van de projecten en bezigheden van Stichting Dokters in Debat. 

GEZOCHT! Twee algemeen bestuursleden

uncle-sam-united-states-wanted-poster-wedding-invitation-we-need-you

Na een bewogen jaar waarin wij veel op afstand hebben gewerkt begint de wereld weer langzaam open te gaan. Stichting Dokters in Debat wilt zich daarom op korte termijn uitbreiden met twee algemene bestuursleden: personen die zich graag willen inzetten voor onze stichting om artsen te handvatten te bieden om zich te mengen in het maatschappelijk debat!

Als algemeen bestuurslid zijn je werkzaamheden:

Cursussen en trainingen organiseren zoals een schrijfcursus of debatcursus 

Webinars over actuele onderwerpen verzorgen

Meedenken over de koers van Dokters in Debat

En uiteraard je eigen ideeën uitvoeren! Er is veel ruimte voor eigen initiatief en invulling van je functie!

Jij hebt/bent:

 • Affiniteit met communicatie
 • Hart voor de zorgsector
 • ± 4 uur in de week beschikbaar
 • Enthousiast en daadkrachtig

Wat bieden wij?

 • Mogelijkheden tot ontwikkelen debat-, bestuurs- en trainingsvaardigheden
 • Een groot netwerk in politiek, maatschappij en gezondheidszorg.
 • Mogelijkheid om actief bij te dragen aan het maatschappelijk debat
 • Een jong en gezellig bestuur

Wil je meer weten over het bestuur zelf of kun je niet wachten onderdeel te worden van ons bestuur? Stuur je CV op naar info@doktersindebat.com en dan plannen we een nadere kennismaking in!

 

 

 

 

Hier houden we u graag op de hoogte van de projecten en bezigheden van Stichting Dokters in Debat.

Nieuwe editie van de Dokter in de pen!

Schermafbeelding 2020-09-15 om 11.00.00

Leer een opiniestuk schrijven in drie avonden

Wij organiseren voor de tweede keer in samenwerking met Medisch Contact: De Dokter in de Pen.  Een schrijftraining van drie avonden waar je leert hoe je een goed opiniestuk schrijft.    Bij de cursus komen verschillende technieken aan bod die je helpen overtuigend een punt te maken. Je  brengt deze technieken direct in praktijk door zelf een artikel te schrijven. Ook dit jaar verschijnt het  beste artikel uit de cursus in Medisch Contact! Lees hier het artikel van huisarts Henk Kole, deelnemer  van de vorige editie.     Deelnemers aan De Dokter in de Pen geven de cursus een 8,5! 

Praktisch

 

sdfsdf

sdfsddf

sdfsdf

sdfsdf

sdfsdf

sdfsdf

sdfsdf

Webinar 29-4: Medisch specialist en dan?

Op donderdag 29 april organiseert stichting Dokters in Debat een webinar over de doorstroom van jonge klaren op de arbeidsmarkt.

Heb je die felbegeerde opleidingsplek te pakken, je specialisatie afgerond, en dan… is er geen plek voor je op de arbeidsmarkt. Een probleem waar je als (jonge) arts liever niet bij stilstaat maar wat wel erg belangrijk is: de doorstroom van jonge klaren op de arbeidsmarkt. Wij gaan hierover in gesprek met Thomas Schok en het capaciteitsorgaan. Wat kunnen we er aan doen om de doorstroom te verbeteren en jonge specialisten en betere baangarantie te bieden? Praat mee op 29 april om 19:30!

Klik hier om je in te schrijven!

Foto jonge klaren

 

Webinar 18-2: De dokter in de media

Mag je als arts alles zeggen wat je denkt? Volgende week gaan wij daarover in gesprek met niemand minder dan Maurice van Den Bosch, CEO van het OLVG. Onlangs werd een bericht van hem op LinkedIn verwijderd omdat het mogelijk onjuistheden zou bevatten. Wat voor impact heeft het wanneer er wordt getwijfeld aan je juistheid en integriteit? Klik hier voor meer info!

Webinar

Terugblik: Van virus naar vaccin: medisch-ethische vragen rondom het COVID-19 vaccin

Wat weten we over de veiligheid en bijwerking van de ontwikkelde covid vaccins? Kan je zorgmedewerkers verplichten tot vaccineren? Deze vragen en meer zijn op 20 januari aan bod gekomen in gesprek met hoogleraar medische microbiologie Marc Bonten en arts en ethicus Babette Rump.

Op 20 januari van 19.30 tot 21.00 gaan wij in gesprek met  hoogleraar medische microbiologie Marc Bonten en arts maatschappij en gezondheid, profiel infectieziektebestrijding en ethicus dr. Babette Rump. Stel zelf ook je vraag en neem deel aan de discussie! Kijk hem hieronder terug!

Terugblik: webinar met Diederik Gommers!

Op 19 november zijn wijmet Diederik Gommers in gesprek over de rol van medici in het maatschappelijke debat. Na een korte inleiding met wat debattheorie kregen deelnemers zelf de ruimte om hem vragen te stellen. Het was een enerverende avond en een geslaagde eerste webinar van Dokters in Debat.
 
 
 
Afbeelding

 

 

 

Vliegende start schrijfcursus!

Recent is onze schrijfcursus “de dokter in de pen” van start gegaan! In samenwerking met medisch contact zijn 20 artsen aan de slag gegaan om aan het einde van de cursus een opiniestuk te schrijven. Eentje hiervan zal worden gepubliceerd op medisch contact! Wij zijn heel benieuwd naar de literaire hoogstandjes die hieruit voort zullen vloeien!

foto dokter in de pen

Inschrijvingen geopend basiscursus debatteren 2020!

Inschrijven voor de volgende editie van de debatcursus voor beginners is geopend. Wil jij je als arts mengen in het maatschappelijke debat? Zie jij jezelf al helemaal op het journaal verschijnen maar mis je handvatten je boodschap goed over te brengen? Schrijf je dan nu in voor de volgende editie van onze basiscursus debatteren.  Tijdens deze jaarlijks terugkerende cursus worden artsen voorbereid om hun stem te laten horen in het maatschappelijk debat. Kijk bovenin de site voor meer details!

20180621 Dokters in Debat 272

Reeks filmpjes met debat en overtuigingstechnieken

Wij merken dat veel artsen de afgelopen tijd naar voren stapten om hun ervaringen van de werkvloer te delen. Om hen te ondersteunen hun boodschap zo effectief mogelijk over te brengen brengen wij de komende tijd regelmatig een filmpje uit met debat en overtuigingstechnieken. Inmiddels staan er drie filmpjes online en de hele reeks zal te  te vinden zijn op ons youtube kanaal op https://www.youtube.com/channel/UCrMpTNxzKrEnxOmGrlgCuLA!

 

GEZOCHT! Secretaris Dokters in Debat.

We zijn op zoek naar een nieuwe secretaris: iemand die nauwkeurig te werk kan gaan, goed overzicht kan houden en op de hoogte wil zijn van alles wat er in onze jonge stichting gebeurt!

Wat ga je doen?

Samen met de voorzitter aanspreekpunt zijn van de stichting:

Algemene mailbox van Stichting Dokters in Debat beheren

Communicatie verzorgen met trainers en deelnemers van cursussen

Organiseren en vastleggen bestuurszaken:
Maandelijkse bestuursvergaderingen plannen en notuleren

Overzicht houden over actiepunten, bezigheden en continuïteit bestuur

Intern archief beheren

Meedenken over de koers van Dokters in Debat

Jij hebt/bent:

 • Affiniteit met communicatie
 • Hart voor de zorgsector
 • ± 4 uur in de week beschikbaar
 • Enthousiast en zorgvuldig

Wat bieden wij?

 • Mogelijkheden tot ontwikkelen debat-, bestuurs- en trainingsvaardigheden
 • Een groot netwerk in politiek, maatschappij en gezondheidszorg.
 • Mogelijkheid om actief bij te dragen aan het maatschappelijk debat
 • Een jong en gezellig bestuur

Heb je behoefte aan een positief vooruitzicht en kun je niet wachten onderdeel te worden van ons bestuur? Stuur dan uiterlijk 24 april je CV en motivatie naar info@doktersindebat.com.

Neem voor meer informatie contact op met onze huidige secretaris Stephanie Meeuwissen, info@doktersindebat.com of 06-17585895.

Annulering schrijfcursus De Dokter in de Pen

Gezien de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus die vanavond zijn afgekondigd, hebben wij besloten de schrijfcursus voor nu te annuleren.

Veel zorgverleners zijn waarschijnlijk de komende tijd te druk om hun aandacht op deze cursus te kunnen richten en wij denken dat de kwaliteit van de cursus in het geding zal komen bij een eventuele videoverbinding.

Zodra de coronacrisis is opgelost zullen wij een nieuwe editie organiseren. Mensen die zich in hadden geschreven voor de vorige cursus zullen hierin voorrang krijgen.

Hou de site in de gaten voor updates en namens Dokters in Debat veel sterkte de komende tijd!

Nieuw bestuurslid en gevulde cursus!

Rondom de discussie omtrent het corona virus blijkt maar weer hoe belangrijk de stem van medici is in het maatschappelijk debat! Wij zijn daarom ook blij een nieuw bestuurslid te hebben toegevoegd aan ons team. Welkom Koen Gorgels!

Afgelopen week hebben wij met ons volledige bestuur vergaderd en nieuwe ideeën met elkaar besproken. Wij hebben zin in alle mooie initiatieven die gaan komen en kunnen trots vertellen dat onze schrijfcursus helemaal volgeboekt is! Wij zijn benieuwd naar de stukken die hieruit volgen en welke hiervan uiteindelijk in Medisch Contact gepubliceerd zal worden.

Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven van alle opkomende activiteiten!

Bestuursfoto

Oproep_schrijftraining

GEZOCHT! Chef PR en sociale media bij Dokters in Debat.

We zijn op zoek naar iemand die onze promotie en sociale media verder zou willen uitbouwen en actief wil meedraaien in het bestuur van onze jonge stichting.

Wat ga je doen?

 • Onderhouden van ons Twitter- en LinkedInaccount
 • Het verder ontwikkelen van onze sociale media- en merkstrategie
 • Community building via o.a. LinkedIn- en WhatsAppgroepen
 • Meedenken over de koers van Dokters in Debat

Jij hebt/bent:

 • Affiniteit met PR en communicatie
 • Affiniteit met de zorgsector
 • ± 4 uur in de week beschikbaar
 • Enthousiast en ondernemend

Wat bieden wij?

 • Mogelijkheden tot ontwikkelen debat- en bestuurs- en trainingsvaardigheden
 • Een groot netwerk in politiek, maatschappij en gezondheidszorg.
 • Mogelijkheid om actief bij te dragen aan het maatschappelijk debat
 • Een jong en gezellig bestuur

Worden wij de invulling van jouw goede voornemen van 2020?  Stuur dan vóór 17 januari je CV en motivatie naar: info@doktersindebat.com. Neem voor meer informatie gerust contact op met ons bestuurslid Joram Schollaardt, 06-34260186.

9e06f532-1f0e-4c06-bac6-91fb8ed61466

2019 zit er weer op! We kijken terug op een mooi jaar, waarin:

– We afscheid hebben genomen van onze oprichters Anna Verhulst en Judith Voogt, en van onze penningmeester Charlotte Kruydenberg

– Drie nieuwe bestuursleden ons kwamen versterken: Cynthia Lemmens, Joram Schollaardt en Vera de Jonge

– We 20 evenementen georganiseerd hebben voor o.a. huisartsen, medisch specialisten en artsen in opleiding, bijvoorbeeld bij de Artsenfederatie KNMG en De Balie. Dit deden we vaak in samenwerking met onze fantastische trainers van InSpraak, met Me-doc of met het Nederlands Debat Instituut

– Meer dan 500 mensen kennisgemaakt hebben met Dokters in Debat en nu nóg beter in staat zijn hun stem te laten horen in het publieke debat

– We plannen hebben gemaakt voor komend jaar, waarin we aan de slag willen met schrijfcursussen en een training over politieke invloed

Graag wensen we jullie alvast een fijne jaarwisseling en we zien jullie graag weer in 2020!

0-2

12 December 2019 – Slotdebat

12 NIEUWE ALUMNI! Gisteren vond het slotdebat van onze najaarcursus plaats. De deelnemers kruisten de degens over de stellingen ‘Zonder actieve bijdrage van artsen kunnen we het klimaatprobleem niet oplossen’ en ‘Je bent een betere arts als je een promotietraject hebt afgerond’. We hopen hen, en jullie allemaal, komend jaar weer te zien bij onze volgende activiteiten. We werken aan een heleboel nieuwe, coole dingen, waaronder een schrijfcursus en een training over politieke invloed! Stay tuned dus!

0-3

28 November  2019 – Derde avond van de Dokters in Debat cursus

Het is onjuist om wetenschappelijk onderzoek ongenuanceerd in te zetten voor lobbydoeleinden. Tijdens de training van Derk Nieuwenhuijze over reageren op je opponent, werd er afgelopen donderdag vurig over deze stelling gedebatteerd. Wat vind jij? Wij kijken alvast uit naar een meeslepend slotdebat, ben jij erbij op 12 december in het Academiegebouw in Utrecht?

0

31 Oktober 2019 – Eerste trainingsavond Dokters in Debat beginnerscursus

Geslaagde eerste avond van de Dokters in Debat beginnerscursus! Onder leiding van trainers Hilke Grootelaar en Jan Joost van der Slik van InSpraak gingen de deelnemers aan de slag met ethos-pathos-logos, labels en de ‘VVV’. Daarna een pitch van Dokters in Debat bestuurslid Pepijn Weeder over publieksvoorlichting bij orgaandonatie. In het debat dat volgde waren teamwork, humor en scherpe reacties volop aanwezig, dat belooft veel goeds voor de aankomende trainingsavonden!

IMG_7835

11 Juni 2019 – AIOS special UMCU 

Vandaag tijdens de ‘AIOS special’ van arts-assistenten interne geneeskunde in het UMC Utrecht werd er met enthousiasme gedebatteerd. Na een paar tips en tricks van voorzitter Anna Verhulst, lieten de specialisten in spe zien wat ze te bieden hadden. Met name de stelling ‘Een stage chirurgie zou deel uit moeten maken van de opleiding tot internist’ deed de temperatuur in de zaal enkele graden stijgen. Bedankt voor een fantastische middag!

64310477_1458343810981208_4740815210909007872_n

9 Mei 2019 – Eerste thema-avond van Dokters in Debat

Dat ‘dure medicijnen’ prikkelend zijn voor een goed debat bleek afgelopen donderdag wel tijdens de eerste thema-avond van Dokters in Debat. Na een handige opfrisser van de cursus debatteerden de deelnemers vol enthousiasme over de prijzen van pillen. Er werd gepresenteerd, geargumenteerd en vooral goed gereageerd. De avond werd afgesloten met twee spetterende Amerikaans Parlementair debatten over de farmaceutische markt. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan voor de volgende thema-avond.

Met dank aan Me-doc voor het beschikbaar stellen van de locatie en onze trainers van InSpraak en Vera de Jonge voor de organisatie.

IMG_7014

28 April 2019 – Gevorderdencursus

Dit voorjaar was er voor het eerst een Dokters in Debat cursus voor gevorderden. En wat was het een succes! Onder de bezielende leiding van Dirk van Dorsselaer van het Nederlands Debat Instituut hebben de verschillende deelnemers de fijnere kneepjes van het debatteren geleerd. Zo weten ze nu zorgvuldig hun woorden te kiezen door framing, zijn ze in staat een helder betoog op te bouwen en ten slotte leerden ze dit op een overtuigende manier te presenteren. Ook geïnteresseerd? Geef je interesse dan vast door: wellicht kunnen we een workshop geven op locatie of wil je meedoen aan een van onze activiteiten.

IMG_6961

Plannen voor 2019!

Stichting Dokters in Debat bestaat inmiddels bijna twee jaar en staat niet stil in haar ontwikkeling. Na drie succesvolle debatcycli in 2017 en 2018 en talloze workshops en debatten voor externe partijen, staat er ook voor 2019 weer veel moois op het programma!

In de eerste helft van 2019 zullen we vooral focussen op verdiepingsactiviteiten zoals de gevorderden-cursus in april en thema-avonden georganiseerd door de trainers van InSpraak en oud-deelnemers.

De debatcyclus voor beginners vindt vanwege het drukke voorjaars-programma daarom weer plaats in het najaar van 2019.

Daarnaast zijn we trots dat we dit jaar, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut, een speciale tweedaagse cursus debatteren voor medisch specialisten kunnen aanbieden!

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op https://doktersindebat.com/projecten/ onder ‘Doe mee’.

Foto 16-02-19 om 13.45

30 december 2018: Terugblik 2018

In 2018 hebben we voor velerlei publiek door het hele land onze stem laten horen. Het mooiste is: zo hebben we gezorgd dat vele anderen óok van zich hebben laten horen! We zijn trots op deze hoogtepunten van 2018:

– We trapten af met ons eigen nieuwjaarsdebat, met oud-huisarts en oud-politica Marith Volp;

– We gaven samen met AJN Jeugdartsen, in bijzijn van wethouders en gemeenteraadsleden, een debatcursus voor Limburgse artsen in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen;

– We organiseerden een voorjaars- en najaarscyclus voor bijna 50 jonge artsen;

– We werkten samen met de VJA (jonge apothekers) & LOVAH (jonge huisartsen), jureerden tijdens het debat bij zorgverzekeraar VGZ, en gaven workshops voor promovendi in het UMCU, huisartsen in Noord-Holland, KNMG district Limburg, de VJA en de LOVAH;

– We schreven een eerste wetenschappelijke publicatie in TGE – ‘Het belang van de debatterende dokter’;

– Met Charlotte, Stephanie en Pepijn breidden we het bestuur uit, zodat we ook in 2019 weer mooie activiteiten kunnen organiseren en de vraag naar debattrainingen in het hele land tegemoet te kunnen komen!

Uiteraard hebben we ook voor 2019 hebben we weer grote en ambitieuze plannen! Op de hoogte blijven? Volg ons dan op social media!

Ook een workshop of evenement van Dokters in Debat bij uw organisatie in 2019? Neem dan contact op met ons via info@doktersindebat.com

20 december 2018: Jonge dokters (in spé), save de date: 16 Februari 2019 Interactief Symposium Organoid Technology

Dokters in Debat is er ook voor alle aanstormend artsen. Daarom organiseren we op 16 februari 2019 samen met Stichting MECOM het Interactieve Symposium Organoid Technology!  

Organoids gaan medisch-wetenschappelijk onderzoek ingrijpend veranderen. Deze in het lab gekweekte mini-orgaantjes brengen een scala aan mogelijkheden met zich mee: het bestuderen van ziektes buiten het lichaam, de vervanger voor het proefdier, de sleutel tot gepersonaliseerde geneeskunde en behandelingen op maat – om maar een paar dingen te noemen!

Het Interactief Symposium Organoid Technology is een nieuw concept waarbij we een combinatie maken tussen dit inhoudelijke thema en de medische competentie debatteren. We hebben een aantal topsprekers weten te strikken die zich in de frontlinie van het organoid-onderzoek bevinden. Daarnaast zal je na een stoomcursus debattechnieken ook zelf aan het woord gelaten worden in het plenaire debat. Het volledige programma zal binnenkort gepubliceerd worden op website en social media.  Stay tuned!

48386540_733140460400709_2152583530821976064_n

5 december 2018: Publicatie Dokters in Debat in TGE

In het deze maand verschenen themanummer van het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek schreven bestuursleden van Dokters in Debat Roel Wouters (oud-secretaris) en Anna Verhulst (voorzitter) een artikel over het belang van de debatterende dokter.  Voor de kwaliteit van de zorg is het van groot belang dat artsen hun rol als stakeholder ook daadwerkelijk kunnen vervullen. Daarvoor hebben zij een stem nodig in de besluitvorming, zowel lokaal in hun eigen ziekenhuis als nationaal in de politiek. Om ervoor te zorgen dat die stem gehoord wordt, zijn politieke vaardigheden zoals debatteren onmisbaar.

Het artikel is hier te downloaden als PDF:

TGE201804_p123-125 Actualiteit

TGE

23 November 2018: Geslaagd slotdebat najaarscyclus

Wat hebben onze deelnemers aan het slotdebat van Stichting Dokters in Debat van – al weer – de derde debatcyclus voor een vlammende avond gezorgd! In de senaatszetels van het Academiegebouw gingen zij gisterenavond in Lagerhuis-opstelling met elkaar in debat over duurzaamheid in het ziekenhuis en hiërarchie binnen de zorg. Zij maakten daarbij gebruik van de vaardigheden die zij tijdens de cursus hebben opgedaan én van hun eigen ervaringen op de werkvloer. Zowel jury als publiek waren flink onder de indruk van het spektakel. We zijn trots op jullie! Ook een keer meedoen aan één van onze cursussen of andere activiteiten? Houd dan onze website en social media goed in de gaten!

18 Oktober 2018: Eerste cursusavond Dokters in Debat

Terugblik op de eerste cursusavond van Dokters in Debat! Deelnemers gingen onder leiding van trainers Hilke en Hester aan de slag met de grondbeginselen van het overtuigen: rapport, ethos, pathos, logos, labels en de kracht van herhaling kwamen allemaal aan bod. Daarna gaven Marit Tanke, Charlotte Oldenburg en Kim Nguyen een uniek kijkje in de wereld van de zorgverzekeraar. Er volgde een mooi debat over kosten en kwaliteit van zorg waarin onze kersverse deelnemers vol enthousiasme de strijd met elkaar aangingen. Ontzettend gaaf om te zien dat de behandelde debat-technieken meteen veelvuldig werden toegepast!

Onze debatterende dokters in actie zien? Kom naar het slotdebat!
22 November | 19.30 – 21.45 (inloop 19.10)
Academiegebouw Utrecht – Senaatszaal
 

IMG_6116

12 Oktober 2018: Dokters in Debat te gast bij DokH

Huisartsen komen op hun nascholing in aanraking met debatteren! Op 12 oktober waren bestuursleden Bas en Dolly bij de nascholingsdagen voor huisartsen van DokH in Huizen. In hun workshop introduceerden zij enkele debattechnieken. De deelnemers gingen na een korte uitleg zelf met de technieken aan de slag. In het begin was het spannend, maar uiteindelijk overwon iedereen zijn schroom. Gepassioneerde uitspraken als “U begrijpt het totaal niet” en “Denkt u toch aan het plezier van de huisarts?!” waren geen uitzondering. Na de lunch legden de artsen elkaar het vuur aan de schenen in een drietal debatten. Leefstijlgeneeskunde, de rol van de huisarts en avondspreekuren waren onderwerp van debat. Wij kijken terug op een zeer geslaagde workshop waarin we hopelijk 20 artsen hebben geholpen hun stem te verheffen in het maatschappelijk debat!

WhatsApp Image 2018-10-11 at 13.20.25

Afscheid van bestuurslid Roel Wouters

Na een periode van trouwe dienst vanaf het allereerste begin, als secretaris van onze stichting, neemt Roel Wouters afscheid van het Dokters in Debat bestuur. Hieronder blikt hij terug op deze tijd.

‘Ruim een jaar geleden ben ik met veel enthousiasme bestuurslid geworden van Dokters in Debat. Ik ben dus vanaf de oprichting bij onze jonge stichting betrokken en ben trots op wat er in een jaar tijd is gebeurd. We krijgen nog steeds vanuit verschillende hoeken reacties van artsen en geneeskundestudenten die laten weten dat Dokters in Debat beantwoordt aan een behoefte. Veel artsen blijken het gevoel te hebben dat ze zich meer willen mengen in het publiek debat en zijn op zoek naar de beste manier om dat te doen. Eigenlijk verbaast dat me helemaal niet, veel mensen die ooit gekozen hebben voor een studie geneeskunde zijn immers breed georiënteerd. Het beeld van de arts die vooral met zijn vak bezig is en geen belangstelling heeft met wat er in de maatschappij speelt, is volgens mij dus meestal onterecht. Maar het kan wel een self-fulfilling prophecy worden als artsen alleen nog bijdragen aan beleidsvorming in de rol van expert op zijn of haar specifieke vakgebied. Met Dokters in Debat willen we laten zien dat artsen ook uitstekend in staat zijn om een bredere bijdrage aan het debat te leveren. Niet als de dokters die wel even komen vertellen hoe het moet, maar juist als stakeholders die vanuit hun eigen achtergrond en ervaring (zorg)beleid willen verbeteren’ .

We wensen onze Roel het beste toe met alle mooie dingen die er voor hem aan zitten te komen, zoals zijn aanstaande promotie en zijn baan als gastonderzoeker bij het Center for Bioethics van Harvard Medical School in Boston.

Foto Roel

22 September: ‘Dokters op het podium’ – Zorg voor Morgen Meander MC

Zorg voor morgen. Onder die titel organiseerde Dokters in Debat afgelopen dinsdag een debat voor een stakeholdersbijeenkomst van het Meander Medisch Centrum. Vier jonge, enthousiaste dokters met een diverse achtergrond (consultancy, ANIOS en promovenda) gaven een pitch. Zij hielden een betoog voor het centraal staan van de hulpvraag, meer transmurale zorg, aandacht voor leefstijlgeneeskunde en het overkomen van de laatste geneeskundige hindernis: ouderdom. Met enige begeleiding vanuit Dokters in Debat en een flinke dosis passie stonden er vier prikkelende en soms zelfs persoonlijke verhalen. De pitches werden gevolgd door een stelling, waarop het debat onder de bezielende leiding van onze voorzitter Anna Verhulst werd ingezet. Alhoewel de aanwezigen enigszins onwennig begonnen, nam het aantal humoristische en gepassioneerde uitspraken toe naarmate de bijeenkomst vorderde. Een gloedvol betoog over de verborgen waarde van veroudering en de wenselijkheid van een zéér lang leven, gaven stof tot nadenken. Na afloop was er ruimte voor een gezellige borrel, waar het debat aan veel tafels nog werd voortgezet. De jonge dokters grepen deze kans aan om ervaringen uit te wisselen en in contact te komen met het maatschappelijk veld binnen de zorg. Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond waarin we (jonge) dokters een podium hebben kunnen bieden. Een podium, om hun visie op de gezondheidszorg van morgen te delen met het maatschappelijk veld, zodat de zorg voor morgen een stap dichterbij komt.

Foto: Frank Noordanus, Meander Medisch Centrum

WhatsApp Image 2018-09-12 at 15.27.08

12 September 2018: KNMG Limburg Debatbijeenkomst: ‘ Practice what you preach?’

‘Practice what you preach?’ ‘In hoeverre mag of moet je als arts je privézaken mee de spreekkamer in nemen?’ ‘En is er eigenlijk wel zoiets als ‘privé’ als je arts bent?’

Complexe vragen die leidden tot een succesvolle debatbijeenkomst, georganiseerd door KNMG district Limburg in samenwerking met Dokters in Debat! De avond werd ingeleid door medisch-ethicus dr. Rob Houtepen, gevolgd door een succesvolle workshop door onze bezige voorzitter Anna Verhulst. Daarna werd het pas echt warm in het toch al zonnige zuiden: wat een vurige oefendebatten! Van student tot pensionado; de overtuigingskracht was grenzeloos.

Dokters in Debat en haar bestuursleden zijn er over de grenzen van ziekenhuizen, opleidingsregio’s en provincies. Een verzoek? Mail vrijblijvend naar info@doktersindebat.com

Of geïnteresseerd in deelname aan onze najaarscyclus in Utrecht? Meld je vandaag nog aan!

Dm87v4kXgAAsCyl

21 Augtustus 2018: Meld je aan voor KNMG Limburg Debatbijeenkomst: ‘ Practice what you preach?’ 

Wist je dat dat Dokters in Debat ook te vinden is in het zuiden van het land? Samen met KNMG Limburg organiseren we de Debatbijeenkomst ‘Practice what you preach?’

Op woensdag 12 september 2018 organiseert KNMG Limburg voor de allereerste keer een debatbijeenkomst in Maastricht. KNMG Limburg wil zich graag inzetten om de stem van artsen beter te laten horen in maatschappelijke discussies. Met deze bijeenkomst hoopt KNMG Limburg te helpen met het vergroten van de debatvaardigheden van artsen op een interessante en leuke manier.

Deelnemers aan deze bijeenkomst krijgen eerst een workshop debatteren van een ervaren trainer van stichting Dokters in Debat (www.doktersindebat.com). Daarna gaat iedereen met elkaar in debat aan de hand van interessante stellingen, geïntroduceerd door medisch-ethicus Dr. Rob Houtepen (Universiteit Maastricht, over een vooraf gekozen thema. Na afloop bepaalt een jury wie de ‘beste debater’ van de avond was. Het thema van de debatavond is deze keer: ‘Practice what you preach?’. Hierbij is de centrale vraag: ‘hebben de uitingen en het gedrag van een arts in de persoonlijke sfeer invloed op zijn of haar functioneren als arts?’

Lijkt het u interessant om deze training te volgen en met collegae in debat te gaan over dit thema? Meld u dan aan door een bericht te sturen naar info@knmglimburg.nl !

Programma
18:30 Inloop met soep en broodjes

19:00 Opening – Drs. Henri Boersma, Voorzitter KNMG Limburg

19:10 Introductie van stellingen omtrent thema: ‘Practice what your preach’
Dr. Rob Houtepen, Medisch-ethicus verbonden aan Universiteit Maastricht

19:30 Training: ‘hoe kan ik goed debatteren?’
Drs. Anna Verhulst, voorzitter Stichting Dokters in Debat en AIOS Interne Geneeskunde Meander Medisch Centrum

20:00 Pauze

20:15 Debat aan de hand van stellingen

21:30 Afsluiting en prijsuitreiking voor ‘beste debater’
Drs. Henri Boersma, Voorzitter KNMG Limburg

21:30-22:00 Borrel

Voor wie? Leden van de KNMG: studenten geneeskunde/A-KO, huisartsen, medisch specialisten, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, A(N)IOS en senioren.

Waar? Balzaal van het Amrâth Grand Hotel de l’Empereur, Stationsstraat 2, 6221 BP Maastricht. Tegenover centraal station Maastricht, meerdere parkeerplaatsen rondom het gebouw beschikbaar (gratis na 18:00u).

Kosten? Gratis voor alle KNMG leden (dus ook studenten!).
Aanmelden? Meld u aan door een bericht te sturen naar info@knmglimburg.nl

27 Juli 2018: Pitchers gezocht voor debat ‘Zorg voor morgen’ 

Op dinsdag 11 september 2018 van 17.30 – 20.00 uur organiseert het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een exclusieve bijeenkomst voor bestuurders, verzekeraars en ketenpartners (zoals huisartsen, verpleeghuizen) met als thema ‘Zorg voor morgen’. Tijdens deze stakeholderbijeenkomst lichten  de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur toe op welke wijze het Meander Medisch Centrum zich voorbereid op toekomstige ontwikkelingen, zoals de regionale samenwerking voor specialistische zorg, digitale innovaties en medische technologie.

Tijdens deze bijeenkomst is het ook volop mogelijk om met elkaar in debat te gaan over de Zorg van morgen. Dit onderdeel wordt verzorgd door Dokters in Debat.

Dokters in Debat zoekt enthousiaste en betrokken AIOS/ANIOS om mee te doen aan de bijeenkomst . Wat vind jij belangrijk voor de Zorg van morgen? Waar vind jij dat er meer aandacht voor moet zijn bij de beleidsmakers en verzekeraars? Dit is je kans om jouw stem te laten horen! Samen met een trainer vanuit Dokters in Debat bereid je een pitch van vijf minuten voor. Jouw gekozen onderwerp zal vervolgens worden gebruikt in een debat met betrokkenen.

Debat- of pitch-ervaring is niet noodzakelijk; je wordt goed voorbereid en begeleid door de trainers van Dokters in Debat. Dus: doe mee en maak gebruik van deze unieke gelegenheid in Meander Medisch Centrum om je stem te laten horen over de Zorg van morgen. Meer informatie bij Anna Verhulst (aios interne geneeskunde in het Meander en voorzitter van stichting Dokters in Debat), via voorzitter@doktersindebat.com. Deadline: dinsdag 7 augustus.

Frank de Reij, bestuursvoorzitter Meander: “Wie kan er beter discussiëren over de Zorg van morgen dan jonge dokters die aan het begin van hun loopbaan staan. Ik verheug me nu al op een pittig en interessant debat over de dilemma’s en keuzes waar we elke dag mee te maken krijgen in de zorg en in het ziekenhuis. Dus, jonge dokters in Meander of daar buiten: doe mee aan het debat en maak gebruik van deze unieke kans! En alvast bedankt voor jullie bijdragen.”

_DV10211

2 Juli 2018: Nieuwe bestuursleden

Wat zijn we blij met de drie kanjers die zich aansluiten bij het Dokters in Debat bestuur. Welkom Charlotte Kruydenberg, Stephanie Meeuwissenen Pepijn Weeder!

DguUpT0W0AASu-j.jpg-large.jpg

21 Juni 2018: Slotdebat 

Glunderend kijken we terug op een prachtig slotdebat. Twee zeer aan elkaar gewaagde teams namen het tegen elkaar op onder leiding van Jesper Rijpma. Ze werden beoordeeld door juryleden Hester van der Bergh, Marith Volp en Mirjam Severs. Stevige argumenten, vurige redeneringen en een vleugje humor: het kwam allemaal aan bod in twee boeiende debatten. Wat zijn we trots op al onze deelnemers!

20180621 Dokters in Debat 272

12 Juni 2018: Terugblik tweede cursusavond

Terugblik op de tweede cursusavond! Met het standaardgeschilpuntenmodel kregen onze deelnemers een stevige theoretische basis over argumenteren. Daarna sprak professor Fedde Scheele over leiderschap in de gezondheidszorg, gevolgd door een levendig debat tussen de deelnemers en deze bevlogen spreker.

IMG_5567

 

 

 

 

 

 

 

7 Juni 2018: Uitnodiging Slotdebat

De voorjaarscursus van Dokters in Debat draait op volle toeren. Daarom kijken we nu al uit naar 21 juni: dan zullen onze deelnemers hun talent en skills in de praktijk gaan brengen tijdens een zinderend slotdebat in het Academiegebouw. Het is is open en toegankelijk voor iedereen, dus save de date en ben erbij!

Datum: 21 Juni 2018
Tijd: 19.30 – 22.00u
Locatie: Academiegebouw Utrecht, Belle van Zuylenzaal

21 Mei 2018: Inschrijving najaarscyclus geopend!

De voorjaarscursus van Dokters in Debat zit VOL. Onder leiding van onze ervaren trainers gaan 30 enthousiaste dokters binnenkort aan de slag met de kunst van het debatteren.

Wil jij ook leren hoe je uitblinkt in een debat en je tegelijkertijd verdiepen in actuele maatschappelijke thema’s? Dat kan, want het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor onze NAJAARScursus!

Data: 18 oktober – 1 november – 15 november – 22 november, locatie en tijden (avond) TBA
Kosten: € 95
Aanmelden via: info@doktersindebat.com

18 Mei 2018: Voorjaarcyclus gestart

Afgelopen week zijn we afgetrapt met de tweede cursus van Dokters in Debat! Trainers Hilke en Hester namen de deelnemers mee in de wereld van overtuigen en retorica. Vervolgens konden de opgedane ethos-, pathos- en logosskills in de praktijk worden gebracht in het debat over de rol van de gemeente in de jeugdzorg, onder leiding van jeugdarts Karine van ’t Land.

26 April 2018: Nieuwe bestuursleden gezocht!

Stichting Dokters in Debat bestaat nu een klein jaar en is inmiddels razend snel aan het groeien. Daarom zijn wij op zoek naar twee nieuwe bestuursleden om het team te komen versterken!

Wie zijn wij?

Stichting Dokters in Debat is in 2017 opgericht en heeft momenteel vijf actieve bestuursleden, vier artsen en één student geneeskunde. Na het grote succes van onze eerste debatcyclus in het najaar van 2017, het nieuwjaarsdebat in januari 2018 en de recente bijeenkomst in Maastricht zien wij voor de komende tijd nog vele nieuwe uitdagingen voor de stichting. Naast onze terugkerende debatcyclus in de regio Utrecht en workshops voor externe partijen, onderzoeken we nu ook de mogelijkheid om onze activiteiten uit te breiden naar andere regio’s. Bovendien zijn we met een aantal andere organisaties de mogelijkheden tot samenwerking aan het verkennen. Binnen onze jonge organisatie is daarbij ook alle gelegenheid tot het opzetten van andere projecten met medisch-maatschappelijke raakvlakken.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken twee nieuwe bestuursleden om ons enthousiaste kernteam te komen versterken. Wij zoeken afgestudeerde jonge artsen (aios, anios of arts-onderzoekers) met interesse in medisch-maatschappelijke projecten. Eerdere bestuurservaring of deelname aan één van onze debatcursussen is een pré, maar zeker geen vereiste.

Interesse?

Stuur een email naar voorzitter Anna Verhulst op voorzitter@doktersindebat.com met een korte introductie. Kennismakingsgesprekken zullen bij voorkeur plaatsvinden op donderdag 24 mei (avond) of zaterdag 16 juni (middag) in Utrecht.

11 februari 2018: Dokters in Debat komt naar Maastricht!

Een primeur: in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen komt Dokters in Debat, in samenwerking met AJN (Jeugdartsen Nederland), naar Maastricht!

Te gast is emeritus hoogleraar en oud KNMG-voorzitter Arie Kruseman. Hij zal ons meenemen in de lokale uitdagingen die de gezondheidszorg in Limburg kent, en de rol die artsen daarin kunnen spelen.

Grijp deze kans om onder leiding van debatleider Anna Verhulst met collega’s in debat te gaan over een aantal prikkelende stellingen. Het belooft een interactieve middag met uitgebreid ruimte voor input vanuit het publiek te worden!

Dokters in Debat Maastricht
Datum: zondag 18 maart 2018, 13.30-16.00
Genodigden: artsen in opleiding tot specialist, geneeskundestudenten, huisartsen, jeugdartsen, medisch specialisten, overige geïnteresseerden
Locatie: Buurthuis De Boeckel, Roserije 410, 6228 DN Maastricht
Kosten: 5 euro per persoon, inclusief 1 drankje*
Aanmelden: via dit googledoc
Facebook-evenementklik hier
 
 DiD Maastricht
 
Dit evenement wordt door Dokters in Debat georganiseerd in samenwerking met:
– Janna van der Zand, jeugdarts i.o. GGD Zuid Limburg, projectmedewerker GGD GHOR Nederland en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.
– Rianne Reijs, arts Maatschappij en Gezondheid, jeugdarts GGD Zuid Limburg en stafarts Jeugdgezondheid van Envida, voorzitter AJN Limburg
 
*Bijdrage is ter ondersteuning van toekomstige evenementen in Limburg van de Stichting Dokters in Debat
 

15 januari 2018 – Verslag van het Dokters in Debat Nieuwjaarsdebat

“Dokters hebben de unieke positie om goudklompjes aan goede ideeën en ervaringen naar de grijze mannen in Den Haag te brengen” – Marith Volp

Wat hebben Wouter Bos, het eigen risico, Tokkie’s en Burka’s met elkaar gemeen? Ze passeerden allemaal de revue op het allereerste (Nieuwjaars-) debat van Dokters in Debat! Afgelopen donderdag beet oud-Kamerlid Marith Volp het spits af door met de aanwezigen de ins en outs van het Haagse leven te delen. Tijdens de debatten – in drie verschillende vormen – gingen Marith en de deelnemers dieper in op de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk én de rol van de dokter in deze maatschappelijke uitdaging. Één ding stond als paal boven water: de discussie was verhit! Gelukkig kwamen de deelnemers letterlijk dichter bij elkaar te staan tijdens het slotdebat in vrije vorm: als je van mening veranderde mocht je oversteken naar de tegenpartij.

Tijdens de intermezzo’s riep Marith de deelnemers op om vooral hun ervaringen te blijven delen met de buitenwereld. In de jaren dat Marith in Den Haag rondliep heeft zij veel gehad aan de druk die dokters vanuit het werkveld uitvoerden op de politiek. Ze drukte de deelnemers op het hart om vooral klein te beginnen, vragen te blijven stellen en ook in je eigen omgeving de wereld steeds een beetje beter te maken.

Halverwege de avond verzuchtte ze: “ik heb het mezelf allemaal moeten aanleren, had ik in mijn tijd maar zo’n cursus als Dokters in Debat kunnen volgen” – We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden. Ook interesse in het aanscherpen van je politieke skills? Geef je dan nu op voor de nieuwe cursusreeks van Dokters in Debat in mei/juni 2018 via info@doktersindebat.com. Meer informatie over de debatcursus vind je hier.

5 januari 2018 – Dit zeggen deelnemers over Dokters in Debat

Benieuwd naar hoe de deelnemers aan onze eerste debatcyclus de cursus hebben ervaren? Uit de evaluatie kwamen onder andere deze mooie complimenten naar voren:

“Het enthousiasme was aanstekelijk!”

“Hoge kwaliteit van sprekers en trainers.”

“Goede mix van theorie en oefenen.”

“Interactieve trainingen!”

“Een erg goed georganiseerde cursus met een top afsluiting!”

“De aanwezigheid van ervaren politici en juristen tijdens de cursus en het slotdebat voegt veel toe!”

Meedoen aan onze volgende debatcyclus in 2018? Zie Projecten voor meer informatie en aanmelden!

26 november 2017 – Uitnodiging Nieuwjaarsdebat 11 januari 2018

De eerste editie van de Dokters in Debat cursus was een groot succes. Daarom komen wij niet alleen met een nieuwe cursusreeks dit voorjaar, maar luiden wij tevens 2018 in met een speciaal Dokters in Debat Nieuwjaarsdebat op donderdag 11 januari vanaf 19 uurMarith Volp, oud Tweede Kamerlid en huisarts, zal haar politieke ervaringen  delen én met ons in debat te gaan over onderwerpen waar zij (én wij) warm van loopt.

Dit evenement is zowel voor Dokters in Debat-alumni als  geïnteresseerde artsen en geneeskundestudenten. De specifieke locatie wordt nog bekend gemaakt, maar zal in Utrecht zijn. Kosten voor deelname zijn €10,- inclusief twee consumpties. Meld je dus snel aan via dit formulier.

24 november 2017 – Medisch Contact over Stichting Dokters in Debat

“Wij willen dat artsen weten wat er speelt in de maatschappij en daar ook hun mond over opentrekken.” Deze week een uitgebreid artikel over Stichting Dokters in Debat in Medisch Contact. Hierin leggen we onder andere uit dat ons doel tweeledig is. Aan de ene kant willen we artsen in hun kracht zetten en hun mening leren verwoorden. Aan de andere kant willen we hun nieuwsgierigheid wekken en ze betrekken bij het maatschappelijk debat. 

Het volledige artikel leest u hier op de website van Medisch Contact.

WhatsApp Image 2017-11-23 at 15.32.47

8 november 2017 – Data debatcursus voorjaar 2018 bekend

Na een succesvolle eerste debatreeks organiseren wij in het voorjaar van 2018 weer de Dokters in Debat cursus! De cursus vindt plaats op donderdagavond 17 mei, 31 mei, 14 juni, 21 juni (slotdebat) vanaf 19:00.
 
Leg jij het in discussies ook altijd af tegen vrienden die advocaat of consultant zijn? Wil je je graag verdiepen in actuele maatschappelijke thema’s? Draag jij de zorg een warm hart toe en wil jij leren hoe je jouw ervaringen op de werkvloer kunt inzetten om de zorg in het algemeen naar een hoger niveau te tillen? Dan is Dokters in Debat de cursus voor jou! In 4 avonden word jij klaargestoomd om van je te laten horen in het maatschappelijk debat. Onder leiding van ervaren trainers ga je aan de slag met de theorie over het debatteren én toepassing van debatvaardigheden. Iedere avond heeft ook een eigen maatschappelijk thema en gastspreker. Met deze kennis en vaardigheden op zak word je uitgedaagd om de strijd aan te gaan tijdens een zinderend slotdebat.
 
Ben jij arts of arts-onderzoeker en heb je interesse? Schrijf je dan in door een e-mail te sturen naar info@doktersindebat.com. Kosten voor deelname bedragen €75,-.
 
WhatsApp Image 2017-11-08 at 13.50.10

6 november 2017 – Deelnemers Dokters in Debat slijpen verbale messen

Vorige week verscheen in Arts in Spe een artikel over Dokters in Debat: over hoe de deelnemers aan onze eerste debatcyclus de verbale messen leerden slijpen.

Verbale messen slijpen ais

Deelnemer Marise Heerma Van Voss slaat in het artikel de spijker op z’n kop: “Artsen zijn gewend zich heel voorzichtig en politiek correct uit te laten. Die voorzichtigheid is nuttig bij patiënten, maar niet als je belangenbelangenbehartiger van de zorg wilt zijn. Het is nuttig om ons [artsen] bij het debat te betrekken. Wij zien in de praktijk veel en we hebben inzicht in wat er op de werkvloer gebeurt.”

Het volledige artikel lees je hier op de website van Arts in Spe.

20 oktober 2017 – Geslaagd slotdebat debatcyclus najaar

Stichting Dokters in Debat is enorm trots op op de deelnemers aan de eerste debatcyclus dit najaar in Utrecht! Gisterenavond hebben ze tijdens het slotdebat in het Academiegebouw onder leiding van Jesper Rijpma laten zien hoe goed dokters kunnen debatteren. Ook de juryleden Karin Kaasjager, Annelien Bredenoord en Rob Fijnheer waren onder de indruk van het teamwork, de humor en authenticiteit van de deelnemers. Van deze jonge dokters gaat u nog veel horen!

Voor Stichting Dokters in Debat was dit pas het begin. Houd een oogje op de website en volg ons op facebook, twitter, en linkedin om op de hoogte te blijven van onze komende evenementen!

22 september 2017 – Dokters in Debat over de nalatenschap van Edith Schippers

Deze week laat voorzitter Anna Verhulst in Medisch Contact zich namens Stichting Dokters in Debat uit over de nalatenschap van Edith Schippers, de demissionair minister van VWS. Ook Marith Volp, lid van de Raad van Advies van Stichting Dokters in Debat, doet haar zegje. Het artikel lees je hier op de website van Medisch Contact.

Stichting Dokters in Debat zet zich in om de stem van zorgprofessionals beter en effectiever hoorbaar te laten zijn in het maatschappelijk debat. Zorgprofessionals kenmerken zich door een grote emotionele betrokkenheid en nemen van nature moeizaam beslissingen vanuit hun portemonnee. Daardoor wordt er nog te vaak langs elkaar heen gepraat: vanuit de overheid ligt de nadruk op kostenbeheersing, vanuit de individuele zorgverlener op autonomie en goed hulpverlenerschap. Het gevolg is een toren van Babel, waar wederzijds begrip voor verschillende perspectieven nog te vaak uitblijft. Beide kanten moeten zich dus beter inspannen om zich te verplaatsen in het perspectief van de ander. De overheid zou zich vaker kunnen laten zien op de werkvloer van de zorgverlener door spreekuren en diensten mee te lopen. Zorgverleners moeten zichzelf actief opleiden in zaken als financiën en achtergronden van maatschappelijke ontwikkelingen, en hun (onderbouwde!) mening actief laten horen in maatschappelijke discussies. Doe jij met ons mee? Laat je gegevens achter via het contactformulier, dan houden wij je op de hoogte van komende evenementen!

21764996_968287953320132_814993889943168446_n

19 september 2017 – Raad van Advies

Vol trots presenteert Stichting Dokters in Debat haar Raad van Advies. Paul Brand, Marith Volp en Jesper Rijpma zullen de stichting van advies voorzien en bijstaand in woord en daad. Meer informatie over de leden van de Raad van Advies vind je hier.