Anna Verhulst

“Wees je ervan bewust dat je als arts een unieke inkijk hebt op de werking van onze gezondheidszorg en vaak in een positie verkeert waarin je daadwerkelijk een verschil kan maken”

Anna Verhulst is behalve internist in opleiding ook enthousiast schrijver. Haar debuut maakte ze met een publicatie die je niet zult terugvinden op PubMed, maar wel in de archieven van de VPRO gids. Op zeven-jarige leeftijd vond ze het niet eerlijk dat ze geen parkiet of bestuurbare auto mocht hebben en besloot hierover een brief in te zenden. Activistisch is ze altijd gebleven: “Maatschappelijke kwesties hebben me altijd wel getrokken, zeker als het gaat om wat ik ervaar als onrecht.”. Als co-assistent maakte ze zich ook hard voor onder andere een stagevergoeding voor co-assistenten door een opiniestuk op te stellen voor de observant.

Naast haar opleiding tot internist maakt ze ook graag tijd vrij voor andere belangrijke zaken. Op haar parttime dag werkt ze onder het genot van de nodige koppen koffie aan columns en opiniestukken of rolt weer eens een nieuw project uit. “Het liefst schrijf ik samen met iemand anders, zodat je van gedachten kan wisselen en kan sparren. Juist als je het niet helemaal met elkaar eens bent kan je argumenten uitwisselen en kom je samen vaak tot een veel sterker stuk.”

Stilzitten doet ze nooit. Zo schrijft ze geregeld columns voor het Medisch Contact, waar onlangs haar column omtrent het ontbreken van een landelijk EPD verscheen. De komende maanden stond er een reis naar Nieuw Zeeland op de planning, maar door de COVID crisis zijn die plannen omgezet en gaat ze binnenkort het medische team op het vluchtelingenkamp van Lesbos versterken. “Dat wordt nog een enorme uitdaging. Niet alleen zijn daar inmiddels de eerste Corona-besmettingen geconstateerd, ook is het vluchtelingenkamp in de nacht van 8 op 9 september volledig afgebrand. Ik maak me heel erg veel zorgen om al die mensen die daar nu in vreselijke omstandigheden proberen te overleven.”

Stichting Dokters in Debat wenst haar veel succes en sterkte, en vroeg haar nog om tip voor de volgers van Dokters in Debat.

 Anna: “Wees je ervan bewust dat je als arts een unieke inkijk hebt op de werking van onze gezondheidszorg en vaak in een positie verkeert waarin je daadwerkelijk een verschil kan maken. Niet iedereen hoeft meteen opiniestukken te schrijven, maar er zijn vast wel maatschappelijke onderwerpen waar jij je gepassioneerd over voelt. Zoek daarna naar een manier om daar uiting aan te geven, op een manier die bij jou als persoon past.”